Mjölkstockning

Det här med amning. Jag vill amma och jag vill tycka om det. Men det är inte helt lätt. Min lilla tjej vill amma hela tiden, vilket jag vet är normalt så här i början. Tyvärr får jag ont och blir sliten när det är hela tiden. Och så misstänker jag att hon inte alltid tar det perfekta greppet. Jag vet hur det perfekta greppet ska vara, men att få en liten nyföding att gapa och ta ett stort grepp, är inte alltid det lättaste. Igår blev det som en ond tjock kaka i det vänstra bröstet och det gör fruktansvärt ont att amma. Har försökt att pumpa, massera, duscha varmt och ammat så att jag gråtit, men får inte bort det helt. Tillslut imorse tog jag Alvedon och Brufen och nu är det lite mer uthärdligt. Än så länge har jag inte feber men är lite röd vid det hårda området. Hoppas det går över av min egenbehandling. Ville verkligen klara amningen den här gången, men när det tillstöter saker som gör det än mindre mysigt än i vanliga fall så känns det helt plötsligt inte så viktigt längre. Jag får försöka övertala mig själv om varför det är viktigt, och ibland glömmer jag till och med bort varför. När man gråter av smärta när man ammar så är det inte helt lätt att komma ihåg varför. Vi flaskade H och det blev ju en perfekt unge av honom…

Jaja, vi får se hur det går.

5 reaktioner på ”Mjölkstockning

 1. Usch då! Har aldrig haft mjölkstockning men däremot en massa annat amningsrelaterat elände så som infektion inuti brösten, svamp och sår. Med H så profylaxandandes jag mig igenom otaliga amningar för att det gjorde så vansinnigt ont de första månaderna.

  Orkar du hålla ut så brukar många besvär med amningen försvinna efter en två-tre månader. Men det hjälper ju så klart inte dig nu, att veta att det troligtvis blir bättre sen.

  Om du vill fortsätta amma så finns två bra grupper om amning på Facebook där man kan ställa frågor och få hjälp från hjälpmammor som fått utbildning inom amning (sök på Amningshjälpen så hittar du dem). Själv kom jag i kontakt med fantastiska sköterskor på amningsmottagningen på vårt sjukhus och de har hjälpt mig igenom de där smärtsamma första amningsmånaderna med båda barnen utan att hetsa och ge pekpinnar. Så att jag till sist faktiskt har kunnat njuta av att amma. Men bara du kan bestämma om det är värt att kämpa sig igenom de där första tuffa veckorna.

  Kram!

  Gilla

 2. Testat att ha flickans haka på den del som gör ont? Alltså när du ammar. Minns att jag liggammade med lille Ds fötter mot mitt huvud bara för att komma åt knölen.

  Ett tipps som du kanske redan testat är att handmjölka ut lite mjölk så att bröstet är lite mjukare då är det lättare att få till ett bättre grepp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s