Så blev den – första dagen

Vi såg H genom fönstret när vi skulle hämta honom en liten stund innan han fick syn på oss. Han pladdrade på, byggde duplolego och såg väldigt glad ut. Han blev överlycklig när vi kom. Dagen hade gått bra förutom med kisset och bajset. De påstod att han inte sagt till alls när han ville kissa och när han ville bajsa hade han hållt sig för rumpan men inte velat gå på toan. Jag tolkar det som brist på lyhördhet. Han brukar vara extremt tydlig med kisset, dra i en och säga ”kissa” och dessutom hålla i snoppen. Dessutom har han väldigt bra knipförmåga och har i stort sett inte sedan andra potträningsdagen för fem veckor sedan kissat på sig trots att vi ibland haft en bra bit till en toalett. Bajset kan jag mer förstå då han han ibland säger andra saker en bajs och ibland får man springa till toaletten 20 gånger innan han verkligen vågar bajsa. Han har även sagt till andra människor än oss de gånger vi inte varit med honom, när han till exempel varit hos mormor, moster eller kusiner.

Men det värsta var inte att det hade hänt olyckor under dagen, för det hade vi ändå räknat med. Nej, det värsta var att de inte ens slängt bajset eller sköljt ur kläderna. Så när vi kom hem och öppnade påsarna med smutstvätt ramlar det bajskorvar ur kläderna. Alltså det är ändå inte okej. Kan förstå att man inte hinner tvätta av så jättenoga, men att hälla ur en bajskorv och kanske snabbt skölja under kranen innan man stoppar ner det i en påse tycker inte jag är för mycket begärt. Har pratat med båda mina systrar som jobbar/jobbat på olika förskolor och det skulle aldrig skickat med bajset hem. Är så less på att man ska behöva säga till om allt som borde vara självklart. Känns som vanligt så oengagerat. Om det inte vore för att H verkar trivas så bra så hade vi bytt förskola för länge sen.

 

3 reaktioner på ”Så blev den – första dagen

 1. En sak ni kanske redan gör är att ni på morgonen när ni kommer till förskolan så här nu i början tar med h till toaletten/pottan det första ni gör när vi kommer till föris. Jag gjorde det med min h i början och har sett många föräldrar göra det samma på mitt jobb förut. Då känns det kanske mindre främmande att gå dit även senare under dagen.

  Även om han är van vid att kissa på pottan hemma eller på andra ställen tillsammans med er eller personer som han känner väl så kan det bli bakslag när det händer något nytt som tex en förskolestart efter en lång semester.

  Annars är mitt råd att ge det lite tid. De brukar bli en del missar i början. Kanske har fler barn på avdelningen blivit torra under sommaren. Och kanske behöver h och personalen finna sina egna toarutiner som funkar just på föris. Skicka med mycket kläder och ha lite is i magen. Det brukar snabbt bli bättre enligt min erfarenhet.

  Att de inte sköljde ut bajset var kanske lite tokigt, men jag har haft den diskussionen med mina kollegor nån gång och jag har kollegor som inte tycker det är deras jobb att skölja upp nerbajsade kläder. Kanske skedde det vid ett tillfälle när det hade fullt upp med andra saker också på avdelningen, vad vet jag. Själv brukar jag försöka skölja av det värsta och ursäkt mig och förvarna föräldrarna om jag mot förmodan inte riktigt hunnit hyfsa av det mesta. Någon förälder gav oss tom okej att kasta underkläderna om vi inte hade möjlighet att skölja av dem.

  Hoppas det går bättre snart! Ska bli intressant att se hur det går här när h börjar föris igen nästa vecka 🙂

  Gilla

  • Tack för tipset. Oftast kissar han bara någon halvtimme innan vi åker hemifrån så har inte tänkt på att börja med att följa honom på toa. Men det kan ju va en enkel grej att prova.

   Igår gick det ju ännu sämre och personalen verkade riktigt trött på honom redan efter bara två dagar och ville vi skulle ta dit blöjor. Men efter att ha pratat både med mina syrror som har erfarenhet och med BVC har vi ändå bestämt att avvakta några veckor. För oss är det inga bekymmer att ta med och sedan tvätta kläder och vi ger det hellre tid än att backar och kanske får börja om.

   Va jag förstått ska fsk möta barnets behov och då känns det dåligt att de ber oss ta med blöjor redan efter två dagar. Och känns inte heller som de är särskilt lyhörda när vi försöker ge råd och berätta hur vi lyckas här hemma.

   Hoppas det hår bättre för er!
   Kram

   Gilla

 2. Som förskollärare skulle jag säga att det är dåligt att inte ta bort bajskorvarna, men kan ärligt säga att jag inte brukar tvätta av kläderna. Tycker det bara blir mer kladdigt och äckligt (om det inte är diarré då).

  MEN jag skulle nog säga lite tvärt om vad din BVC sagt, det är jättestor skillnad på att klara av att vara torr hemma och vara torr på förskolan. Tyvärr finns det ju inte samma tid till att uppmärksamma barnets behov (förjäkligt men sant) sen så händer det tusen gånger mer på förskolan vilket innebär att det i snitt tar 6 månader längre att bli torr på förskolan än hemma (av min erfarenhet). Som förskollärare/barnskötare ska man uppmuntra och stödja barnet i utvecklingen men det innebär ibland även att gå tillbaka lite i utvecklingssprånget på vissa saker. Det är inte skoj för barnet att kissa/bajsa på sig flera gånger om dagen inför de andra barnen och det kan även vara knäckande för självkänslan för barnet. På vår avdelning brukar vi ha som liten grund att kissar/bajsar man på sig fler än 3 gånger dag så erbjuder vi blöja till barnet. För hens skull. Men det förutsätter ju att vi gör det vi kan för att hen ska hinna till toan osv och det låter ju lite som att er personal inte har alla hästar hemma. Man säger ju aldrig att barnet förstört lunchen för andra osv, då säger man ju typ ” idag hade hen det väldigt jobbigt under lunchen då hen upplevde att hen behövde gå på toa väldigt många gånger och det gjorde att hen inte kunde fokusera på lunchen vilket medförde att hen inte åt tillräcklig etc”..

  Så svårt att förklara hur det är att jobba men med de förutsättningar vi får så är det extremt svårt att hinna med att potträna i den grad man önskar..

  Men som sagt, det verkar ju som er personal har bekymmer med allt så för dem är det väl endel lathet också ☺️.

  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s