2013 – Årsberättelse

Vad jag så här i efterhand kan minnas så har fokus helt legat på att bli gravida och sedan att vara gravida detta år. Förutom det så minns jag nästan bara vår smekmånad som en större händelse.

Januari: Med facit i hand så mådde jag ganska dåligt psykiskt i början på året. Efter tre misslyckade återföringar började i alla fall jag tappa hoppet och framför allt tron på att vi någonsin skulle lyckas. Jag hade jättesvårt att överhuvudtaget se eller höra talas om andras graviditeter och bebisar, vilket jag också mådde dåligt av. Hittar även knölar i brösten och blir rejält orolig då alla extra hormoner jag proppat i mig sista halvåret ökar riskerna för bröstcancer. Efter mammografi och ultraljud konstateras dock att det bara är cystor som troligen bildats av nämnda hormoner, men som är ofarliga. Vi började i januari planeringen inför fjärde återföringen, vårt tredje FET.
Februari: I mitten på februari får vi återigen minus och jag blir ännu mer knäckt psykiskt. Beundrar mannen min som kan hålla hoppet uppe bättre än mig efter varje misslyckande.
Mars: I början på mars åker vi äntligen iväg på vår riktiga smekmånad till Thailand i drygt tre veckor. Vi har en helt underbar tid och lyckas förvånansvärt bra att koppla bort tankarna på alla misslyckade försök och fokuserar på nuet. Känner oss styrkta både psykiskt och fysiskt efteråt. Sista dagen i Thailand kommer mensen och behandling inför fjärde FET påbörjas.
April: Hormonbehandlingen fungerar inte den här gången. Försöket inför fjärde FET avbryts på grund av för tunn livmoderslemhinna, blödningar och ägglossning. Vi lessnar på frysförsöken och vill börja med en helt ny omgång och på något magiskt sätt så går IVF-kliniken i Falun med på detta trots att vi har ett embryo kvar i frysen. I slutet av april påbörjar vi behandlingen inför IVF nummer två. Denna gång med det korta protokollet och jag slipper den hemska nässprayen.
Maj: Behandlingen går som den ska den här gången och äggplocket ger superbra resultat. På vårt 11-årsjubileum (12 maj) får vi tillbaka en perfekt blastocyst. Får dock negativa besked att slemhinnan har minskat sedan äggplocket och är nu alldeles för tunn. Vi gör trots allt återföringen. Det visar sig senare att jag blivit lite överstimulerad av hormonbehandlingen och får vätska och smärta i buken. Får höra att överstimuleringen kan bero på graviditet som kan trigga igång detta. Vi tjuvtestar den 22 maj (tre dagar före testdag) och får PLUS! Gravid för första gången i livet. Helt ofattbart. Blir så lyckliga och ganska snart även oroliga över att något ska gå fel nu när vi äntligen lyckats. Trodde jag skulle ha lättare att slappna av och njuta, men icke.
Juni-juli: Får lite blödningar i olika omgångar. Livrädd för missfall. Det blir några besök på gynakuten men allt visar sig vara bra och man kan aldrig säga var blödningarna kommer ifrån. I juli gör vi KUB-ultraljud som visar låg risk för kromosomavvikelser hos fostret.
Augusti-september: Tiden tickar på. I slutet av augusti görs RUL där allt ser bra ut och vi får veta att det är en son vi väntar (vilket jag känt på mig). I mitten på september börjar jag känna diffusa fosterrörelser, i graviditetsvecka 21.
Oktober-december: I november blir jag sjukskriven på halvtid på grund av den ständiga migränen jag haft under hela graviditeten och som tar mer och mer på krafterna. Från slutet av november blir det heltidssjukskrivning resten av graviditeten.
Sammanfattning: Året började i IVF-bubblan och avslutades i graviditetsbubblan. Graviditeten har varit ganska jobbig, framför allt på grund av migränen men jag har nog även fått de flesta andra symtom och krämpor man kan få. Det enda som jag varit ganska förskonad ifrån har varit illamående och kräkningar. Men jag har ändå varit otroligt lycklig det här året. Trodde aldrig att vi skulle lyckas. Att ha fått uppleva detta har varit magiskt. Nu ser vi fram emot 2014 och håller på att längta ihjäl oss efter Mini som är beräknad att anlända om ungefär tre veckor. Håll tummarna för att förlossningen går bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s