25 maj – Ofrivilligt barnlösas dag

I Sverige lider vart sjätte par i fertil ålder av ofrivillig barnlöshet. För att uppmärksamma detta utnämnde föreningen Barnlängtan – patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, tillsammans med ett flertal bloggare 2011 dagen före Mors dag till Ofrivilligt barnlösas Dag. För tredje året i rad uppmärksammas dagen med målet att sprida kunskap om både sjukdomen och hur politiska vårdbegränsningar slår mot de drabbade.
Sedan 1997 klassar WHO och den svenska regeringen ofrivillig barnlöshet som en sjukdom. Trots detta är ofrivillig barnlöshet en diagnos där inte den enskilda läkaren beslutar om hur många behandlingar en patient behöver, utan som styrs hårt av politiska direktiv med ekonomiska incitament i stället för medicinska. Reglerna för vem som har rätt till behandling skiljer sig stort åt mellan landstingen och de flesta får inte den hjälp som krävs för att kunna bilda familj.  De tvingas betala ur egen ficka eller söka sig utomlands för att få vård.
Det finns inget att skämmas över och det är verkligen dags att få andra att öppna upp sina ögon för den psykiska och fysiska påfrestning som vi får gå igenom. Sprid denna dag vidare till era medmänniskor för att förhoppningsvis kunna få mer förståelse och medvetenhet kring ofrivillig barnlöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s