ÄP avklarat

Då var det äntligen gjort. Vägen upp till Falun gick bra och vi råkade ut för ett riktigt kraftigt åskväder sista biten som var ganska häftigt. Sällan man ser så kraftiga regn och den svarta himlen lystes upp av blå och orange blixtar. Vandrarhemmet vi sov på (Falu Fängelse Vandrarhem) var okej. Kändes nästan som om vi var ute och backpackade igen. Sov i en gammal våningsäng som knarrade något vansinnigt så fort man bara rörde ett lillfinger. Tror inte att jag sov en blund efter klocken 03 på morgonen.

Eftersom vi åkte och rekade på natten när vi kom till Falun var IVF-kliniken låg så var vi där i god tid, först till och med. Redan på parkeringen innan vi gick in träffade jag på en tjej som jag även sett och hälsat på hos läkaren i Stockholm. Hon började med hormonerna senare än mig så det var ju roligt att vi lyckades komma till Falun på samma dag och sedan fick vi även dela rum. Det låg två par i varje rum med två skynken mellan sängarna. Mannen fick när vi kom dit skriva på papper från Socialstyrelsen att mitt ägg som befruktats med hans simmare fick föras in i min kropp.

När vi kommit in på rummet fick jag byta om och sköterskan kom och satte en nål i armvecket och jag fick ta två Panodil. Efter ett tag fick mannen gå iväg och lämna sitt bidrag. Vi fick vänta ungefär en timme innan det var dags för oss att göra äggplocket. När det var dags fick jag lägga mig i gynstolen. Man behöver ju knappast instruktioner för hur man ska gör det längre. Sedan fick jag lokalbedövning i slidväggen och därefter smärtstillande även i armvecket. Snurrade till skönt i skallen och för några sekunder såg jag suddigt, men det försvann snabbt igen som tur var. Det var faktiskt otroligt häftigt att se på skärmen hur han med hjälp av ultraljud träffade blåsa efter blåsa och sög ut vätskan som innehöll äggen. Vätskan sögs ner direkt i ett rör som sedan skickades in i en lucka i väggen. Där inne satt någon och letade efter äggen i vätskan och ropade sedan till oss när man funnit något. Medan vi var kvar i rummet hann man hitta fem ägg. Vid ett par tillfällen i den högra äggstocken kände jag hur det stack/ilade till och då fick jag genast mer smärtstillning i armvecket. Det hela gick väldigt snabbt, skulle gissa på kanske tio minuter. Sedan fick vi gå tillbaka till rummet och vila.

Låg och vilade en stund efteråt och sedan fick mannen min gå ut och hämta lite fika. Efteråt molade det lite i magen, ungefär som mensvärk, inte värre än så. Sedan bytte jag om och efter en stund kom sköterskan in och tjejen på labbet och berättade att spermaprovet hade visat pigga men lite få simmare och att man funnit elva stycken ägg. Man hade valt att befrukta ungefär hälften av äggen med ICSI (information ICSI) och resterande skulle befruktas på vanligt sätt. Detta på grund av litet antal simmare. Resultatet av befruktningen skulle vi få veta på lördagsmorgon senast klockan 09:00. Nu är det tio minuter kvar till klockan är nio och ingen har ringt ännu, så nu sitter jag här och är livrädd för att något har gått fel och att det är därför ingen ringer. Usch, håller på att kräkas av nervositet.

Jaja, efter att vi gått ifrån kliniken gick vi och tog en fika med riktigt och gott kaffe eftersom det på kliniken var odrickbart. Sedan åkte vi vidare till den gamla nedlagda Falu Gruva och turistade lite. På vägen hem åkte vi även förbi Nås och blev bjudna på sen lunch av svärmodern.

Falu Gruva.

Dagen blev lång och väl hemma på kvällen vid 20-tiden fick jag fruktansvärt ont i magen. Det kom från ingenstans. Fick som kramp längst ner i magen, i underlivet och ända bak i ändtarmen faktiskt (ursäkta detaljerna). Det gjorde så otroligt ont att jag inte kunde röra mig. Låg här hemma ihopkurad som en ostbåge och kunde knappt andas. Så blev min kväll. Antar att det kanske var lokalbedövningen som släppte i kombination med att jag inte kunnat sköta magen ordentligt sista dagarna. Tur att vi hann hem innan i alla fall. Tror jag lyckades somna av utmattning vid elva eller tolv på natten. Vaknade igen vid klockan fem och hade fortfarande ont när jag rörde mig, men kunde i alla fall sträcka på mig och andas ordentligt. Nu känns det bättre och bättre hela tiden så det kommer nog bli bra när den här dagen är slut.

Och nu medan jag sitter här och skriver så ringer det äntligen från Falun. Sju av våra elva ägg har blivit befruktade, fyra av sig själva och tre med hjälp av ICSI. Underbart, jag gråter av lycka. Eftersom fler än fem blev befruktade blir det långtidsodling och vi ska tillbaka till IVF-kliniken på onsdag klockan 13:00 för återföring. Känner mig så himla glad just nu. Ha en fin lördag alla. Jag ska vila och fira med min man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s